Op het gebied van de filmmuziek heeft de Franse cinema veel te bieden. Wie kent bijvoorbeeld niet de betoverende composities van Yann Tiersen voor de film Amélie. Maar ook andere componisten hebben hun sporen nagelaten in de Franse filmwereld. Hieronder een overzicht van de meest kenmerkende filmmuziek uit de Franse filmgeschiedenis, beschikbaar op cd.


Yann TiersenYann Tiersen: Amélie
De Franse multi-instrumentalist Yann Tiersen had groot succes met zijn soundtrack voor de film Amélie. Aangrijpend, romantisch, sfeervol, herkenbaar, inmiddels in de gedachten gegrift van vele miljoenen mensen die de film hebben gezien. De ideale muziek voor wie in Franse sferen wil komen.

Klik hier om de cd te kopen


Ascenseur pour l'échafaudMiles Davis: Ascenseur pour l’échafaud
Ascenseur pour l’échafaud (Lift naar het schavot) was de eerste speelfilm van de bekende Franse regisseur Louis Malle (1932-1995). De film betekende de doorbraak voor actrice Jeanne Moreau, en zorgde ervoor dat jazzcomponist Miles Davis, die verantwoordelijk was voor de soundtrack van de film, in een klap beroemd werd in Europa. Bij veel jazz-liefhebbers favoriet vanwege de sfeervolle, rustige en beheerste muziek.

Klik hier om de cd te kopen

Bruno Coulais: Les choristesBruno Coulais: Les choristes
Les choristes vertelt het verhaal van een kostschool voor moeilijk opvoedbare kinderen. De film, die in Frankrijk miljoenen mensen naar de bioscoop trok, staat bol van de muziek. De door Bruno Coulais gecomponeerde muziek wordt gezongen door zuivere jongensstemmen, en is emotioneel en betoverend. Schitterende, lyrische koormuziek die je zeker zal bijblijven als je het eenmaal gehoord hebt.

Klik hier om de cd te kopen


8 femmesVerschillende artiesten: 8 femmes
De film 8 femmes van François Ozon is vooral bekend geworden door de bijzondere rolverdeling. 8 vrouwen spelen de hoofdrol in deze kruising tussen komedie en dramafilm. De populariteit van deze film komt voor een groot deel voort uit het feit dat in de film acht actrices spelen waarvan er vijf tot de absolute top van de Franse cinema behoren. De actrices zingen verschillende liedjes in de film, en gecombineerd met de sfeervolle andere nummers maakt dit het tot een unieke soundtrack.

Klik hier om de cd te kopen

Jean-Luc GodardHistoire(s) de Musique, Jean-Luc Godard
Als geen ander heeft cineast Jean-Luc Godard de filmwereld van de jaren ’60 en ’70 kleur gegeven. Maar niet alleen zijn films spraken aan, bij hem draaide het ook zeker om de muziek. Op dit album staan aansprekende nummers uit Une Femme Est Une Femme, Vivre Sa Vie, Le Plus Vieux Metier Du Monde, en Les Plus Belles Escroqueries Du Monde door componist Michel Legrand; A Bout De Souffle door Martial Solal, Le Mepris door Georges Delerue, Alphaville door Paul Misraki, Week-End en Pierrot Le Fou door Antoine Duhamel, en Sauve Qui Peut door Gabriel Yared.

Klik hier om de cd te kopen

Tous les matins du mondeJordi Savall: Tous les matins du monde
Tous les matins du monde is het resultaat van een samenwerking tussen regisseur Alain Corneau, schrijver Pascal Quignard en musicus Jordi Savall. De film gaat over componist Marin Marais en zijn leermeester Monsieur de Sainte-Colombe. De prachtige stukken van Sainte-Colombe, Marais, Couperin en Lully zijn een lust voor het oor. Jordi Savall, verantwoordelijk voor de soundtrack van de film, vertolkt op schitterende wijze deze oude muziek.

Klik hier om de cd te kopen

Betty BlueGabriel Yared: Betty Blue, 37°2 le matin
De film met de kryptische naam 37°2 le matin, die onder de titel Betty Blue internationale bekendheid kreeg, werd in 1987 genomineerd voor een Oscar en negen Césars, hoewel hij uiteindelijk maar één César won, voor de beste filmposter. De bijna drie uur durende film Betty Blue (directors cut) is een zinderend drama, en in zekere zin een typisch Franse film: het heeft prachtige beelden en de muziek is subliem. Gabriel Yared, ook verantwoordelijk voor de muziek van bijvoorbeeld The English patient en Cold Mountain, maakte voor deze film sfeervolle en karakteristieke muziek, die zeker voor de liefhebbers van deze bijzondere film de moeite waard is.

Klik hier om de cd te kopen

La vie en roseLa vie en rose – Édith Piaf
La Vie en Rose (in Frankrijk uitgebracht als La Môme (letterlijk: klein kind, La Mome Piaf: De kleine mus)) is een Franse kaskraker uit 2007. De film werd met verscheidene internationale filmprijzen beloond, zoals een Golden Globe voor Marion Cotillard als beste actrice. Bij de Oscar-uitreiking op 24 februari 2008 werd Marion Cotillard beloond met een Oscar voor haar hoofdrol in deze film en kreeg de film een 2e Oscar voor beste Makeup. Een cd met de mooiste nummers van het grootste icoon van de Franse chansons.

Klik hier om de cd te kopen

Cyrano de BergeracJean-Claude Petit: Cyrano de Bergerac
Cyrano de Bergerac van regisseur Rappeneau, met Gérard Depardieu in de hoofdrol, is de bekendste filmversie van het gelijknamige, wereldberoemde toneelstuk van Edmond de Rostand. In 1991 werd de film beloond met een Oscar voor beste kostuums en nominaties voor een Oscar in 4 andere categoriën. De muziek van de film werd beloond met tien Césars, waaronder die voor beste muziek. Het is mooie klassieke muziek die de sfeer van de film uitstekend weet te verbeelden.

Klik hier om de cd te kopen

Le roi danseMusica Antiqua Köln: Le roi danse
De Belgische regisseur Gérard Corbiau maakte tot nu toe vier speelfilms. Drie daarvan stonden in het teken van muziek. Le maître de la musique (1989) ging over een operazanger, en met Farinelli (1994) maakte hij een film over een jonge castraatzanger in de tijd van Georg Friedrich Händel. Beide films werden voor een Oscar genomineerd. In Le roi danse laat Corbiau zien en horen hoe het leven aan het hof in de tijd van Louis XIV was. Centraal in deze film staat de muziek van de Franse hofcomponist Jean-Baptiste Lully (1632-1687). Te beluisteren in de uitstekende uitvoering van Musica Antiqua Köln.

Klik hier om de cd te kopen

Un long dimanche de fiançaillesAngelo Badalamenti: Un long dimanche de fiançailles
Un long dimanche de fiançailles is de verfilming van het gelijknamige boek van Sébastien Japrisot over de Eerste Wereldoorlog. Regisseur Jean-Pierre Jeunet maakte een romantisch en aangrijpend portret van een jonge vrouw die niet wil geloven dat haar geliefde in de loopgraven om het leven is gekomen. De Amerikaanse componist Angelo Badalamenti maakte de muziek voor deze film. De emotionele kracht die er van de film uitgaat is voor een deel aan hem en zijn muziek te danken. Melancholiek, pakkend en uiterst treffend. Badalamenti gebruikt zijn muziek om de gemoedstoestand van Mathilde, de hoofdpersoon, weer te geven. Slingerend tussen hoop en twijfel, tussen verdriet en geluk, volgt de muziek zo het verhaal van de film.

Klik hier om de cd te kopen